måndag, september 05, 2011

Sensommar i trädgården

Efter allt grävande o rensande på "kvarnkullen" så tror jag att jag lyckats skrämma iväg de flesta kvickrötter..en del satt djupt o då gällde det att försöka få med hela roten upp..ja, det återstår att se till nästa säsong hur effektiv jag varit. Vilken tajmning att jag gjorde klart detta igår i det fina vädret (riktigt britt-sommarväder) för idag kom regnet o då slapp jag dessutom vattna på de silverarv som jag delat på o satt tillbaka

Tog med kameran på en liten sväng o skulle föreviga några blommor innan det vissnar ner för vintervila.
Lite farsinerande med krassen som bjuder på olika färger i sina blommor... humlorna surrar fortfarande runt från den ena till den andra....det blir massor av frö som jag plockar o sparar till nästa år, just dom här är nog flera generationer nu o tänk vad roligt att vara "uppfödare" o se dom gro o blomma vackert hela sommaren


Igår kväll stängde vi av sensorn till lampan vid snickebóa då den tände sig stup i kvarten o orsaken till det var Gullriset som svajar när det blåser o satte igång rörelsedetektorn, klippa ner det fanns inte på kartan då det bara var att dra ur en kontakt o går man dit i mörkret så tänds nu en annan lampa


I den gamla stubben som snart gjort sitt växer Vårtörel o det ser ändå lite kul ut när den kikar upp där så det får vara kvar tills stubben ramlar isär vilket de andra två gjorde denna sommar efter ca. 10 år...hade satt tre stycken som tripp, trapp, trull i den rabatten o i grenhålen satte jag lite olika blommor o örter...

Mina Ballongblommor blev det inte mycket med i år vad det nu kan bero på..dom blev långa, rangliga med små blommor..kanske dålig kvalitet på jorden?


       Lite fler bilder på blommor o betong-grejer som gjutits i sommar







Man lär sig något nytt varje dag sägs det ju o ok även om det kanske inte är varje dag så lärde jag mig något nytt vid frukosten idag då jag satt med en tidning o skumläste tills jag kom till en artikel om fjärilar..
inte hade jag en aning om att en liten fjäril tar sig med jetvindar ända från Afrika till oss här i Norden
I slutet av maj kommer bla. tistelfjärilen o amiralfjärilen hit från en strapatsrik nonstop-flygtur från Afrika där de följer jetströmmarna, antalet varierar från bara 10 000 st. till flera miljoner vissa år.
Sedan sprider dom ut sig o tistelfjärilen lägger sina ägg på tistlar, amiralen på brännässlor, ingen av dessa fjärilar kan övervintra i vårat klimat o långt ifrån alla vågar sig på någon utvandring tillbaka söderut utan dukar under för våran vinter.
Fantastiskt att en sån liten varelse kan flyga så långt!


Tistelfjäril

Amiralfjäril

Jaha undra vart våran spindel ska övervintra då? Han har ett tålamod som heter duga..dag efter dag sitter han på sitt fina nät som han utan bygglov satt upp på vår altan. Så fort han känner vibration i nätet så är han blixtsnabb där o väver in inkräktaren som sen får sitta där som veckans meny.
Vi låter han bo kvar trots detta "svartbygge" för det är intressant att bara se hans fina konstverk av trådar




Nu ska jag plocka i ordning lite som jag ska packa ner för resan till mamma i morgon, ska följa med henne på återbesök till Sahlgrenska där hon kommer få besked om vad analysen av bortop. sköldkörteln visade.. sen stannar jag hos henne några dagar o då får nog garn o stickor följa med, har gjort klart bakstycket på nr 2 av hästtröjorna så nu återstår mönstret som var ett krångel att hålla räkningen på, sist jag åkte så stickade jag på tåget o vips vad tiden gick fort.


Ha det gott alla bloggare!