söndag, augusti 04, 2013

Blommor, bär o koi-yngel...






Såpnejlikor är ett måste så här ute på landet, en gammal torparblomma som dofter underbart gott, men har förmågan att dyka upp lite här o var i rabatterna så det gäller att hålla pli på den. Denna är dubbelfylld i blomman mot den annars vanliga enkelblommande.


Såpnejlika (Saponaria officinalis) är en växtart i familjen nejlikväxter och förekommer i större delen av Europa. Krossade blad och rötter av såpnejlikan har traditionellt använts som tvättmedel, och det går också att göra schampo av örten. Konservatorer använder fortfarande såpa gjord på växten för att rengöra känsliga textilier.

Idag hittade jag små koi-yngel i lilla dammen också, dom (eller rom) har säkert åkt med vattnet i bäcken från leken som var i stora dammen, i yngelkaret myllrar det av små yngel o dom kommer gärna upp till ytan när man häller i mat..spännande att se vad det blir för färger o hur många som klarar sig m.m.


I år blev det inte mycket svarta vinbär men de röda dignar med bär så jag plockade av de svarta o blandade med röda o kokade en liten sats med gelé


Tänk att jag inte fått tummen ur o köpt en trådhållare till växthuset o vi var ändå för ett tag sen o kikade runt på Stallqvarn i Jönköping där fanns det flera fina modeller i gjutjärn inkl. sax men inte hade jag med någon hem så härom dagen var jag o hämtade en gammal spole från snickeboá som får vara lite "surrogat-trådhållare" så länge....