lördag, mars 14, 2015

Lördag bland krokusar o korvrecept

Krokusen blommar lite här o var i trädgården nu

Idag började flytten av röken som nu ska bli en kallrök (varmröken kommer också att fungera) fördel då vi tänkt att röka egen korv, nu ska det installeras ett långt rör o en eldstad då kallrökning inte ska överstiga 30*
Röken ser lite ensam ut där den står nu men den kommer snart bäddas in i grönska o en del andra saker....gissa om jag är exalterad o vill komma igång o testa

Vi fick ett bra recept på korv av svägerska o svåger som gjort den här flera gånger:

2 kg fläskkarré
1 kg sidfläsk utan svål (välj ganska fett fläsk)
Gärna lite extra späck om inte sidfläsket är tillräckligt fett. Det försvinner en hel del fett vid rökningen.
Ca 60 gr salt
Ca 40 gr söt paprika (pulver)
Ca 40 gr stark paprika (pulver)
2-3 solovitlökar
Ca 1 dl vatten
Krokfjälster att stoppa korven i
Försök att hela tiden hålla köttet och smeten så kall som möjligt.


Skär en tredjedel av köttet i små tärningar (även en del av fettet från sidfläsket/späcket). Mal resten av köttet.
Blanda samman alla ingredienser i en degblandare. Se till att blanda ordentligt.
Låt sedan korvsmeten stå i kylen ett dygn för att smakerna ska få mogna.
Stoppa in smeten i krokfjälstren men inte alltför hårt. Har man tillgång till ett korvhorn är det naturligtvis smidigt och bra.
Härefter börjar rökningsprocessen.
Jag använder en röktunna och grillbriketter samt spån från trädgårdens fruktträd. Alspån finns att köpa om man vill ha det.
Tänd röken och häng/lägg in korven. Låt det röka två eller tre timmar. Därefter låter man korven ligga kvar för att torka till nästa dag. Tänd röken igen i två till tre timmar. Låt torka till nästa dag. Upprepa proceduren två dagar till, eller tre. Det beror lite på hur korven ser ut.
Sen kan man låta korven hänga på tork tills den är fast och torr, eller äta den med en gång om man vill ha en mjukare korv.
Ett tips på en bra Internetsida om korvtillverkning är www. salsus.se, där finns mängder av recept.

Med kalla minusgrader på nätterna så ligger isen kvar på dammarna så hoppas det blir plusgrader dygnet runt nu så det blir isfritt, otroligt att det kan bli så mycket grönalger när det är iskallt vatten.
Snart är det städning av dammarna som gäller o i med nytt vatten, sen är det bara att vänta på att temperaturen blir lagom för utsläpp av koién

 Koién är i sin vinterförvarning än
Längre fram på våren ska det målas på altanen, undersidan av taket o pergolastolpar m.m. o en ny grind börjar bli ett av alla "måsten" för den har sett sina bästa dagar....jösses programmet är fullt, hi,hi


Kanske skulle spika upp lite hyllor på lillstugan o ställa massa krukor o växter där..tål att tänka på..

Önskar en skön o trevlig helg till er!