måndag, april 04, 2016

Premiär för nya röken och Höns-Spa

Vilken måndag...det var dags för premiär-rökning i nya röken o det blev två varianter, en marinerad skinkstek o räkor.
Men dagen började med frukost ute då det skulle hållas koll på temperatur m.m i röken, så det var bara att slå sig ner en bit ifrån o njuta av sol o fågelkvitter...vilken frukost som helst smakar bra när man är utomhus
Vi hade räknat med ca. 6 timmar för steken o det visade sig stämma ganska bra, o som lunch även den ute så klart blev det räkmacka...räkorna (frysta med skal) tog bara 45 minuter o det smakade mer ska jag lova



Här börjar steken bli klar, lite Jack Daniel´s flis i röklådan piffade till smaken. Köttet har legat o marinerat med grovsalt o kryddor + lite sweet chili i ett dygn 

Vi blev överraskade att vi lyckades så bra med första objektet i röken...den blev supergod o riktigt mör...det här taggar för att röka mer minsann



Under tiden som som köttet var i röken passade jag på att ha Höns-Spa, min ena Hedemora-höna började få kalkben vilket inte är bra så fram med en balja o i med ljummet vatten o såpa...sen var det bara att jaga tag i hönan...pust...jösses vad hon njöt av fotbadet o mitt lilla filande med en tandborste på hennes ben, när proceduren var klar så torkade jag benen ordentligt o smörjde in med paraffinolja. Kanske får jag upprepa det hela efter ett tag igen o medans jag ändå var igång så blev det fotbad i förebyggande för de andra.
Ikväll har jag hämtat ny halm till redena hos dottern så nu är det städning i hönshuset som gäller.

På tal om fåglar så var det fin underhållning vid frukostbordet för i ett gammalt dött träd på andra sidan stenmuren har Hackspetten gjort ett antal stora hål o nu upptäckte vi att det var livlig aktivitet i nedersta hålet..där har ett Blåmes-par flyttat in o ungarna är kläckta så det matades febrilt hela tiden o tur att vinden inte låg på åt det hållet från röken



Ha nu en bra o fin måndagskväll!