söndag, augusti 21, 2011

Bärskogen

Idag har jag varit i lingonskogen alldeles ensam..solen gassade på o flugor surrade runt huvudet medans jag satt vid tuvorna o plockade..det var röda tuvor överallt o när ena hinken var full fick jag gå till bilen o hämta ett kärl till o leta mig tillbaka igen.
Det blev ganska precis 10 liter på drygt 2 timmar, sen var det hem o ta en kopp kaffe + rensa alla bär, har lagt undan till mamma som gärna vill ha så hon kan koka lite sylt så det ska jag ta med då jag åker till henne näst, nästa vecka.
När jag ändå var i bär-tagen så plockade jag äpple (Transparent Blanch) som var lagom mogna nu, jag brukar göra äppledricka som är läskande god o enkel att göra
Här är receptet på denna goda äppledryck:
ca. 2 1/2 l färdig dricka

2 1/2 l vatten
1 1/2 msk citronsyra
3 kg syrliga äpple
2 tsk natriumbensoat
1 1/2 kg strösocker   OBS! prova er fram hur söt ni vill ha drickan (beroende på äpplesort) , rör i lite socker i taget
Häll upp vattnet i en stor bunke o blanda i citronsyran o natriumbensoaten
Skölj äpplena men låt skal o kärnor vara kvar, skär äpplena i små bitar o blanda ner i vattnet.
Rör om noga o försiktigt. Ställ kallt i 3 dagar.
Häll upp i en silduk o låt självrinna ordentligt.
Rör i socker så att det löser sig ordentligt, skumma o häll på väl rengjorda flaskor o ställ kallt

Jag har gjort min laddning äppledricka på dubbel sats. Har man mycket äpple är det perfekt att skala o klyfta o lägga i frysen så har man när man vill baka äpplekaka eller till efterrätter m.m.

I förrgår var jag otroligt "duktig" då jag skulle staga upp den lilla Syrenhortensian som hade en enda stor blomklase, petade ner en käpp o bröt samtidigt av grenen där blomman är, ja, nu blir det till att vänta tills nästa år o förhoppningsvis har den växt till sig också...nu var den jätteliten o jag var imponerad av att den blommade.
Bilden togs innan min bravad.

            Astillbe är en vacker blomma o jag har ett par olika färger o här är den rosa
Purpurklätten har fröat av sig så de kommer lite varstans numera i trädgården o jag gräver upp o flyttar på dom så de hamnar där jag vill istället