söndag, februari 09, 2014

Tomatfrö i jorden


 Nu börjar de gröna fingrarna vakna till liv för igår frö-sådde jag tomater, det blev körsbärstomater o vanliga som sen ska få växa i växthuset. Om några dagar hoppas jag det börjar gro i planteringsbyttorna o snart blir det dags att så paprika o gurka m.m. också

 Snart står det små planteringskrukor i köksfönstret o trängs

Jag har klippt några sticklingar nu av olika pelargoner som nu ska få rota sig, den ena är jättepelargonen "Ginger" o de andra är från "Mårbackas Tant Hanna"


I går kväll bakade jag stekpannebröd på järnspisen, det var länge sen sist men ack så gott när de är nygräddade..i sommar ska det nog bakas ute på grillen (bara sätta en gjutjärns-stekpanna på grillgallret o baka)
recept till ca. 15 st.
75 g smör el. margarin
5 dl mjölk (går bra med filmjölk också)
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk sirap
1/2 tsk hjorthornssalt
7 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
smält smör o häll i mjölken o värm till ca. 37*, rör ut den smulade jästen i degspadet
tillsätt övriga ingredienser, spara lite mjöl till utbakningen, arbeta degen blank o smidig, låt jäsa ca 30 min., dela den i ca 15 bitar o rulla dessa till runda bollar, kavla ut dom (gärna med kruskavel) o nagga, grädda i torr gjutjärnsstekpanna på medelvärme, ca 2 min på var sida, låt börden kallna på varandra insvepta i bakduk, går bra att frysa.



Ha en skön söndag!