lördag, mars 21, 2015

Korvrökning på gång

Igår startade vi kallrökningen av korven som vi gjort o det gick över förväntan smidigt, tände upp med briketter (i tändrör) o när de glödde bra så var det bara att lägga in på gallret i eldstaden med lite halvfärska bitar av äppleträd...
sen var det bara att ha koll på eldstaden o att inte värmen steg för mycket i rökskåpet, men det höll sig mellan 20 - 30 grader. Fick duscha på med vatten i en sprayflaska några gånger i eldstaden

Fyllde också på med några tunna bitar av körsbärsträd  (färska grena som barken skalats på...ingen bark ska vara med på träbitarna då den kan ge en dålig bismak)
Det som inte kom med på bilden är att det sitter en dropp-plåt i nedre delen som samlar upp vätska som blir vid rökningen, var för ivrig med kameran, hi,hi
Vi rökte i ca. 3 1/2 tim. o sen får korven hänga kvar till nästa dag i skåpet o samma procedur upprepades idag o fortsättning följer i morgon o ett par tre dagar till eller tills korven ser klar ut 

Tilda skulle vara med liksom Bonnie för att ha koll på vad vi sysslade med

här är röken nystartad

Blev en anings överrumplad då man vaknade o såg en snötäckt trädgård idag så det var långkallingar som gällde för att inte frysa baken av sig när det blir mycket utevistelse.
Passade på att röja upp gamla torra kvistar o blomstänglar medans det bolmade o rök, det ser ganska trist ut den här årstiden men snart kommer grönskan o förvandlar trädgården, det är massa knopp i rabatterna

Igår spanade vi på solförmörkelsen o typiskt att det skulle vara en mulen dag...allra tydligast blev det med en mörk plexiglasskiva, men det gick att få en bild med kameran mellan molnen


Önskar nu en trevlig o fin lördagskväll!