torsdag, augusti 14, 2014

Äkta småländsk äggkläckare


Tänk att det slår aldrig fel...gör man sig av med saker så behöver man dom rätt som det är.
Sålde våran äggkläckningsmaskin förra sommaren då det skulle natur-ruvas o nu visade det sig en andra säsong att det inte blev så bra resultat med fasanerna o deras ruvande för det hände inget mer än att Silverfasanhönan la ägg men ruvade inte o likaså hos Diamanthönan

Inte sjutton känner jag för att köpa en kläckare för flera tusen (ca. 3500-5000:- för en stor) när vi lagt ut en mindre förmögenhet på brunnspumpen m.m. o ska lägga nytt altantak m.m...
ja, då kör man den "äkta småländska varianten" o gör ett hemmabygge....
Man tager vad man haver:


En stor frigolitlåda med lock fanns i gömmorna, några ventilationshål gjordes på kortsidorna o för elkabel o i locket skar vi ut för en glasskiva som vilar på en fals o teipades med bred svart teip på ovansidan,
monterade i en dimbar lampa (måste vara en minst 75 w-lampa) o satte ett nät framför som skydd när de sen kläcks så de inte bränner sig på lampan
allt som inköpts är en digital termometer/hygrometer så man kan se hur varmt det är i lådan o vilken fuktighetsnivå det ligger på ( luftfuktigheten reglerar man genom att sätta in en liten bytta med vatten), en liten fläkt (datorfläkt passar bra) sitter monterad vid lampfästet för att cirkulera luften i lådan

Det tog inte lång tid att få rätt temperatur o sen när det provkörts så var det bara att lägga i äggen, 18 st. Hedemora-ägg som jag sparat
Nu när äggen kom i lådan tar det en stund innan temp/luftfuktighet lägger sig på rätt nivå o då kan man behöva justera styrkan på lampa o luftfuktigheten

Jag har gjort ett kryss på äggen då är det lätt att se att dom vänts vilket ska göras ett par ggr/dag, hönan vänder sina ägg flera ggr/dag för att embryot inte ska torka fast i skalet...så det gäller att efterlikna så mycket som möjligt, de sista två dagarna rör man inte äggen för då har kycklingen lagt sig i position för att picka sig ur skalet

Äggen behöver värme, luftfuktighet o syre under de 21 dagar som det tar tills de kläcks
Värmen ska ligga på ca. 37,5 - 38 grader o fuktigheten på ca. 40 -60% utom de sista två dagarna då den höjs till drygt 70% för att kycklingarna lättare ska ta sig genom skalet

Jag ska genomlysa äggen om en vecka o se så de är befruktade..då blir det en "spindel" av blodkärl i ägget. Nu är det bara att vänta, vända äggen o ha koll så allt fungerar....jättespännande att se om det ska lyckas
Prislappen för den här kläckaren blev 149:- för det var vad den digitala termometer/hygrometer kostade...mer småländskt än så kan det ju knappast bli, hi,hi............
Strunt samma..det roliga är ju när man kan göra sakerna själv o få det att fungera

Härom dagen var vi en vända till lingonstället o jag blev glatt överraskad då det blir lingon i år också trots den torra o varma sommaren, dom kan få mogna till sig lite mer innan jag kommer tillbaka med bärkorgen

Det blir fina slanggurkor i växthuset o jag skördar var o varann dag, väntar på att tomaterna ska mogna riktigt o bli röda