fredag, mars 09, 2012

Fyllda frallor till fredagskvällen

Hittade ett recept på Bacon-äppelknyten som jag bakade ihop nu på kvällen...smaskigt goda att äta som de är eller ha till soppa m.m.
Jag måste erkänna att jag fick laborera om med fyllningen så i min variant blev det tomatpuré, knaperstekt bacon o ost...suveränt gott, äpple hade jag lagt fram medan degen jäste för det hade jag tänkt ha med i mina också men då jag nypt ihop knytena låg äpplet kvar.........minnet är vansinnigt bra men kort tydligen......... "gubben" blev jätteglad för nu skulle dom bli godare tyckte han



Här är receptet:
ca. 18 st.
50 g smör
1/2 dl vatten
50 g jäst
2 dl filmjölk
1 tsk salt
2 ägg
ca. 9 dl vetemjöl

fyllning:
2 paket bacon á 140 g
3 äpple
18 tunna skivor lagrad ost
1/2 dl dijonsenap

till pensling:
1 ägg
sesamfrö

Smält smöret o tillsätt vattnet o värm till fingervarmt ,37 grader
smula jästen i en bunke o rör ut den med degvätskan, tillsätt filmjölk, salt, ägg o det mesta av mjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg o låt jäsa under bakduk ca. 30 min.
Strimla baconen o knaperstek, låt dom rinna av på hushållspapper
Skala o kärna ur äpplena o skär i små klyftor
Arbeta degen på mjölat bord o kavla ut den till en stor platta o skär i 18 lika stora fyrkanter
Bred senap i mitten på varje o strö bacon över o lägg ett par äppleklyftor o toppa med ostskiva, knip ihop till knyten o låt jäsa ca. 20 min.
Sätt ugnen på 250 grader (varmluftsugn 225 grader), pensla bröden med ägg o strö på sesamfrö, grädda mitt i ugnen ca. 8 - 10 min
Låt svalna på galler under bakduk, bröden går bra att frysa..värm dom försiktigt före servering


Mina tomatfrö har grott o nu är det små plantor som tittar upp o det är lika kul varje gång man sått något själv o det lyckas


Jag har en apelsinplanta också där jag tidigt i vintras stoppade ner en apelsinkärna i en kruka o det dröjde inte så länge förrän det kom en liten planta...den ska få bo i växthuset i sommar