torsdag, november 17, 2011

Gigantisk Orkidé

Idag flyttade bocken "Bruse 2" upp till Östergötland...barnbarnen Eira o Tuva skulle ha den "tjockaste" granbocken av de två som var kvar, hi,hi... Linda fick ha hästtransporten o ställa in honom i + att hon skulle ha med en gammal hästkärra som stått här för att bli renoverad men det visade sig vara omöjligt att hitta hjul (däck) som passade så nu har hon hämtat hem den
Eftersom det var fars dag i söndags så hade hon med sig en blomma..en gigantisk o vacker Orkidé, den var helt magnifik o med flera blomstänglar o krukan till var också fin

Cymbidium heter denna sort o är inte som vanliga orkidéer, denna växer nära marken o behöver både gödning o mer vatten än andra orkidéer beroende av årstid..tur jag läste på om den på "nätet"..texten nedan har jag hämtat från Nordvästra Skånes Orkidésällskap (klicka på bilden så blir den större)

Dessa orkidéer är omtalade för sina kaskader av hållbara blommor, och finns i en mängd olika färger. Det finns två olika typer av Cymbidium, standard och miniatyrer. De flesta hybrider som säljs odlas lite annorlunda än de flesta andra orkidéer.

LJUS är en viktig faktor när man odlar Cymbidium. De flesta Cymbidium kommer från kalla soliga områden i Asien, där dom får mycket ljus och kalla temperaturer. I många sydligare klimat gör den höga nattemperaturen att plantorna inte blommar. Cymbidium odlas under den varma delen av året utomhus i vårt klimat. Plantorna måste successivt vänjas vid solljuset och kan efter det att dom acklimatiserat sig växa i fullt solljus. 

TEMPERATUREN bör ligga på ca: 10 grader då man börjar odla sin Cymbidium utomhus. Plantorna kan odlas utomhus hela våren, sommaren och en bit in på hösten. När nattemperaturen på hösten böjar sjuka till ca: 5 grader är det dax att sätta sin planta på vinterförvaring i t.ex. i ett uppvärmt uterum eller i ett varmt förråd. Under denna förvaring bör temperaturen ligga på ca: 8-10 grader.

VATTEN Cymbidium vill ha en jämn fuktighet kring sina rötter då dom oftast växer semi-teret (på marken eller nära marken). Under tillväxt perioden, vår och sommar, behöver dessa plantor kopiösa mängder med vatten då de odlas utomhus i full sol. Vattna kraftigt under denna period och reducera vattningen då de nya bulberna är färdig växta. Håll plantan nätt och jämt fuktig under vintern.