Rhododendron bakom lillstugan |
här bor vårt gula guldfasan-par med unge |
lilla dammen "Lake Tilda" |
Snart är det dags att plocka fläder o göra saft....vill man inte göra saft direkt så fryser man in blommorna o tar fram dom senare under året
Ingredienser 2 1/2 liter saft
17 dl | strösocker, (1 1/2 kilo) |
---|---|
1,5 l | vatten |
40 st | fläderblommor, klasar nyplockade |
50 g | citronsyra |
3 st | citroner, gärna ekologiska, stora |
1. Lägg blomklasarna i en bunke som rymmer minst 4 liter.
Skölj citronerna noggrant och skala av det yttersta gula skalet med en
potatisskalare.
2. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.
3. Koka upp vattnet, rör ner sockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen 3-4 dagar.
4. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på flaskor och förvara kallt.
2. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.
3. Koka upp vattnet, rör ner sockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen 3-4 dagar.
4. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på flaskor och förvara kallt.
Nu önskar jag en riktigt fin o skön midsommar till er!