måndag, februari 11, 2013

Svart blir vitt

 En svart orkidé blev vit..nja den var ju faktiskt både svart o vit men blommorna upptill på stänglarna var sprayade svarta med guldglitter o nere vid botten var det en vit blomma o det är den som är kvar nu sedan de andra fallit av
Hoppas den står i lagom ljus m.m. o ska trivas..undra vad det är för sort?

ja, nu är min städning avslöjad också då det ligger en avsvimmad fluga i fönstret..fniss men det är väl tecken på att det snart går mot vår o de små liven vaknar till..."eller så vaknar dom av värmen inne"

Nu har mina tomatfrö grott i såjorden o små plantor kommer upp i båda krukorna, dom får växa till sig lite till innan det blir omplantering....så häftigt att peta ner några frö i jord o sen någon vecka senare kommer det gröna små stänglar som blir till höga frodiga plantor





Saintpauliorna börjar blomma igen o nu med en ljusare nyans, dom är lätta att föröka genom att ta ett blad m.m. här är beskrivningen hur man gör:

Bladsticklingar
Bryt, eller skär försiktigt bort ett väl utvecklad blad. Använd helst inte de allra äldsta bladen (i yttersta bladringen) då dessa tar längre tid att rota. Ett blad från den andra eller tredje raden utifrån räknat brukar vara bra.

Skär ett diagonalt snitt över bladstjälken med en skalpell eller ett rakblad. Lägg snittet så den längsta sidan av snittytan är mot bladets baksida. Lämna cirka 1,5-2 centimeter av bladstjälken.

Sätt ner bladet i fuktig såjord, i vatten, eller i en fuktig blandning av hälften perlite och hälften vermiculite. Använd små krukor eller stick flera blad i samma kruka. Stick ner bladet snett så snittytan kommer ungefär i mitten av krukan. Själva bladet skall vara precis ovanför ytan på jorden/vattnet/perlite-vermiculiteblandningen. Placera krukan i ett minidrivhus eller sätt en plastpåse runt krukan. En avklippt PET-flaska är också bra. Välj en varm, ljus plats utan direkt solljus.

Efter cirka 4-8 veckor börjar småplantor växa upp. Hur lång tid det tar beror mycket på sort och givetvis också på just dina förutsättningar. Ett blad kan ge många småplantor. Vänta tills de små plantornas blad är stora som en gammal 50-öring innan de tas upp. (Miniatyrer är givetvis mindre).

Dela försiktigt de små plantorna. Plantera dem i små krukor och se till att de hålls fuktiga.



Växthuset är inramat med snö o jag tog fram en bild från i somras o det blev kontrasternas kontrast från vintervitt till grön sommar (klicka på bilden så blir den större)

Ha en bra vecka!