torsdag, juni 19, 2014

Midsommar-väder o fläder

Rhododendron bakom lillstugan
Förmiddagen bjöd på åska med dunder o brak, strömmen försvann ett par korta stunder o några störtskurar blev det också o det precis när jag var klar med vattenbyte o rengörning i höns/fasanvoljärerna som tur var....det typiska midsommarvädret kanske.
här bor vårt gula guldfasan-par med unge


lilla dammen "Lake Tilda"
Timjan o rosmarin har fått sin plats i hyllan i Botanica med en ovanligare form av ljung som jag sparat då den var så grön o fin


Snart är det dags att plocka fläder o göra saft....vill man inte göra saft direkt så fryser man in blommorna o tar fram dom senare under året


Ingredienser 2 1/2 liter saft

Fläderblomssaft
17 dl strösocker, (1 1/2 kilo)
1,5 l vatten
40 st fläderblommor, klasar nyplockade
50 g citronsyra
3 st citroner, gärna ekologiska, stora
1. Lägg blomklasarna i en bunke som rymmer minst 4 liter.  Skölj citronerna noggrant och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.
2. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.
3. Koka upp vattnet, rör ner sockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen 3-4 dagar.
4. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på flaskor och förvara kallt.

Nu önskar jag en riktigt fin o skön midsommar till er!