torsdag, mars 19, 2015

Den stora korvstoppardagen


Då var den äntligen här: Korvstoppardagen
Efter lååång tålmodig väntan så var det dags att göra korv...så kul att stå där o mala i nya köttkvarnen o hacka 1/3 del av kött/fläsk i små bitar m.m. (bläddra ner i min blogg så finns korvreceptet där)
skar köttet i kuber o matade i köttkvarnen, smidigt då köttet legat i frysen några timmar
här har paprikapulver, salt o vitlök hällts i

På den här satsen blev det 15 st korvar o det är ca. hälften av fjästret kvar ( 5m. fjälster), nu ska korven få ligga i kylskåpet o dra till sig kryddorna till i morgon..då startar vi kallröken
Det luktade jättegott av färsblandningen så nu återstår eldprovet med att lyckas röka den så det smakar mera, mera....

I eftermiddags provrökte vi med ett tomt skåp för att se så det blev lagom rökutveckling o lagom temp m.m. Jag sågade av en tjock gren på ett körsbärsträd som hamnat precis utanför våran stenmur, kapade upp i korta bitar o skalade av barken o sen in i eldstaden som tänts med briketter o lite spån


Sent igår kväll när vovvarna skulle ut på sin runda i trädgården hängde jag med för att med minimal chans kanske få se en strimma av norrsken...men icke...vi är väl för långt söder ut, i alla fall blir det kolsvart här ute på landet minsann så att vara mörkrädd kan man glömma


Jag kommer dokumentera rökprocessen som tar några dagar så det blir mycket rök-tjat nu

Ha det gott o roligt att du kikade in på min blogg!