måndag, mars 09, 2015

Premiär-rökt i vårväder

Idag var det premiär för rökning i den hemmabyggda röken, det tog en stund innan temperaturen kom i lagom nivå ca. 85 - 95*, igår när vi proveldade så använde vi ved o då gick det snabbt upp i temp men idag var det briketter + cocosbriketter som förtänts i tändrör o då tog det längre tid innan det värmdes upp.

Vi hade tunna revben som kryddades igår kväll o fick en glaze idag av coca cola/ketchup (supergott) innan de åkte in i röken, en bit rimmat sidfläsk fick följa med.

Cocacola/ketchupglaze: 1 liten burk coca cola hälls i en kastrull o sen i med ketchup så det blir ett litet "berg" i  colan, sjud detta på svag värme o vispa runt i ca. 20 min eller till det tjocknar..glazen är klar

Det här fick ligga i röken drygt 3 timmar o ett par tre gånger slängde vi in några rökflis av Jack Daniels Oak...på briketterna (man kan blöta flisen för mer röksmak men det här blev lagom tycker jag)
En gång fick vi fylla på mer vatten i tråget under gallren för luftfuktighetens skull
Resultatet blev över förväntan o revbenen var sååå goda o dom knaprade vi i oss till kvällsmat.
Det här kommer vi göra igen minsann

här får röken stå tills den rätta platsen är klar

väntar på rätt temperatur
revben som ska in i röken
här är allt på plats o vatten i tråget under hyllorna är på fyllt.. så det är dags att stänga dörren
klart efter drygt 3 tim...doftar så gott
avnjuter hemrökta revben till kvällsmat
Med vårsolen som gassat ett par dagar nu så är nästan all snö borta, ligger någon liten hög på skuggsidan...
hjälp vad mossa det blivit i gräsmattan, blir att kalka o slänga på blå korn kanske
Väntar på att kunna börja stöka i växthuset på allvar snart...röja o ställa ut bord + stolar m.m.

En rökig kvällshälsning från Tibbe-Hill!